Pilar Just: "Hem fet taca d'oli, cada cop som més conscients de l'excepcionalitat del Priorat"
Entrevista a la presidenta de Prioritat.
En quina fase es troba la candidatura?
Si parlem de dates, aquesta tardor presentarem al Consejo de Patrimonio Histórico el dossier definitiu de la candidatura i el pla de gestió. Esperem que el Consejo, un cop l’hagi avaluat, decideixi portar la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a la UNESCO.
I abans d’arribar a la tardor?
En aquests moments s’està enllestint el dossier de la candidatura, on es recullen els valors excepcionals que mereixen ser inscrits al Patrimoni Mundial. De fet, podem dir que el dossier està pràcticament enllestit.
Alhora, s’està donant cos al pla de gestió, on hem de proposar com volem gestionar el territori per mantenir ben vius aquests valors. I aquí m’agradaria remarcar que parlem de gestionar, no només preservar.
Hi ha feina per fer encara.
Sí, hi ha feina per fer, però se n’ha fet moltíssima ja. Ara encararem l’etapa de les propostes, en la qual haurem de buscar la implicació i el màxim consens del territori. Però per encarar aquesta etapa calia una exhaustiva diagnosi prèvia. I aquesta ja s’ha fet, i molt bé.
Calien uns bons fonaments.
De fet, de no ser així, la coherència i la idoneïtat de qualsevol proposta estaria en entredit. Ara coneixem a fons les normatives i figures de gestió del paisatge, sabem què han fet altres territoris, hem pres nota d’iniciatives comarcals (Carta del Paisatge, Pla Estratègic de Desenvolupament Comarcal, Carta Europea de Turisme Sostenible), tenim un mapa dels actors que poden intervenir en qualsevol projecte, sabem com es relacionen, quins conflictes poden sorgir, què podem incentivar…
És moment de construir.
Sí, és moment de proposar. És moment de definir les actuacions que, des del consens, volem dur a terme en el futur. En els propers mesos iniciarem taules i tallers de participació per tot el territori, per tal de llistar les propostes que han de donar cos al pla de gestió.
Abans parlaves d’implicació, no només a nivell local, oi?
No. El projecte del Priorat és un projecte de país. Així ho hem transmès al nou Govern de la Generalitat i als seus representants. Precisament, aquesta setmana manteníem una reunió amb el delegat a Tarragona i directors de Serveis Territorials. Són sabedors de la importància del projecte, s’han fet seva la candidatura i li atorguen la prioritat que creiem que mereix.
Quan podria arribar el reconeixement de la UNESCO?
Si aconseguim el reconeixement, que no és gens fàcil, seria cap al 2018, com a molt aviat. Mentrestant, i a l’espera d’aconseguir aquest reconeixement, i de tot el que pugui implicar situar la comarca en un àmbit d’excel·lència, ja hi hem guanyat molt.
Per exemple?
Crec que des que vam començar hem après a mirar-nos el Priorat amb uns altres ulls. Hem anat fent taca d’oli i ara som cada cop més conscients de l’excepcionalitat del Priorat, del seu mosaic agrari i de tots els seus valors. Potser abans ens ho miràvem des d’una perspectiva massa interna que ens feia difícil atorgar el valor que mereix aquest patrimoni que tenim. Fins i tot, al llarg del procés, han sorgit coses que desconeixíem.
La feina feta ja ha valgut la pena. El sentiment d’estima i pertinença a aquest territori és cada cop més fort, i això no ens ho pot treure ningú.