Paisatge immaterial
El paisatge cultural Priorat-Montsant-Siurana és molt més d’allò que es veu i es toca, i és d’això que parlem quan ho fem de “paisatge immaterial”. Dit d’una altra manera: el Priorat és un molt bon exemple de la integració dels patrimonis natural, cultural i espiritual de la Mediterrània.
La tradició mística de la zona és antiquíssima. És precisament als peus de la serra de Montsant que els cartoixans van aixecar al segle XII la primera cartoixa de la península ibèrica: Santa Maria d’Escaladei i el seu priorat, que van acabar per donar nom a la comarca.
És un paisatge cultural on es fa evident de manera molt clara l’estreta relació que hi ha entre la història i la vida quotidiana, i això es fa palpable en tot absolutament: les festes, els costums, les pràctiques religioses, les tècniques agrícoles, l’arquitectura tradicional, la parla, les maneres de relacionar-se...
Aquí, el present no és un simple fragment temporal entre el passat i el futur, sinó que podem afirmar que, en el Priorat, en l’espai, hi coexisteixen harmònicament diferents temps històrics.