Jordi Sabaté: “Crec que compartim una consciència comuna sobre els valors del Priorat i la gestió del territori, i que som capaços d’entendre’ns i arribar a acords amplis sobre què hi encaixa i què no”
Les entitats i institucions que impulsen la candidatura (Prioritat, Consell Comarcal del Priorat i Diputació de Tarragona) han programat un seguit de trobades per tal de fer arribar als ajuntaments tant el document de base del Pla de Gestió, que ha d’acompanyar el dossier de candidatura, com la informació que es consideri important en tot allò relacionat amb el projecte de candidatura i el procés que s’està seguint els darrers anys a la comarca. Jordi Sabaté, vicepresident del Consell Comarcal del Priorat, és una de les persones que hi participa.
En les darreres setmanes s’estan duent a terme trobades amb els alcaldes i regidors dels ajuntaments del Priorat. Quin és l’objectiu?
D’una banda, els hi expliquem la candidatura i en quina fase es troba el procés perquè el Priorat sigui reconegut Patrimoni de la UNESCO. És cert que molts alcaldes i regidors coneixen bé la candidatura i el procés, però també cal tenir en compte que en alguns ajuntaments hi ha hagut canvis, i la gent que s’hi ha incorporat potser no n’està del tot assabentada.
D’altra banda, el tema central d’aquestes trobades és el Pla de Gestió, l’eina que ens ha de permetre mantenir ben vius els valors d’aquest territori, els valors que fonamenten la candidatura.
Ja us heu reunit amb més de la meitat dels ajuntaments. Quina valoració en feu?
L’experiència és molt positiva, sobretot perquè acostem de manera planera un document extens i complex com és el Pla de Gestió, cercant la complicitat dels ajuntaments i fent palesa la necessitat que el model de territori és cosa de tots. En totes aquestes trobades els alcaldes i regidors participen activament, identifiquen els valors del seu municipi, posen sobre la taula problemàtiques en quant a gestió, mesures per corregir-les, etcètera.
I això és molt enriquidor.
I tant, pensa que de tots aquests valors que estan sorgint n’hi ha que els desconeixíem. Ara els podrem incorporar a la candidatura. Són valors que tenen a veure amb l’entorn natural, el patrimoni arquitectònic, les tradicions, l’espiritualitat...
I sobre les problemàtiques dels ajuntaments en quant a gestió?
També és molt interessant recollir-les. Cal tenir present que moltes problemàtiques són comunes a diversos municipis. La gestió dels residus, els aparcaments, els carrers, els rius i barrancs que travessen els municipis, els manteniments d’espais d’interès...
En alguns municipis ja hi han trobat remei, i aquestes bones pràctiques de gestió del nucli urbà i l’entorn natural poden ser adoptades per altres ajuntaments.
Hi ha problemàtiques, però, que s’escapen de l’àmbit dels ajuntaments.
Sí, clar. Una de les tasques en què cal incidir amb més determinació és posar en valor la figura del pagès. La nostra és una candidatura de paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània. Sense la figura del pagès, perd el seu sentit.
Creus que hi ha una consciencia comuna al territori sobre els seus valors?
N’estic segur. I en el cas que algú en tingui algun dubte, crec que s’anirà esvaint. Fixa’t en un fet recent. El Consell d’Alcaldes del Priorat va aprovar una moció que demanava que el Rally RAC Catalunya Costa Daurada no tornés a passar per la comarca. Aquest posicionament posa de relleu que compartim un model de gestió del territori, i que som capaços d’entendre’ns i arribar a acords amplis sobre què hi encaixa i què no.
Després de les trobades amb els ajuntaments, es plantegen altres trobades sectorials o amb els veïns del Priorat.
Sí, hi estem treballant. Tenim intenció de fer-ne amb determinats col·lectius, com la pagesia, que com et comentava té un paper determinant en la candidatura que presentem. A banda, també tenim previst reunir-nos amb els joves, la gent gran, els docents, les associacions de dones i molts altres col·lectius. També volem organitzar actes als pobles, i així ho hem plantejat en alguna d’aquestes trobades amb els ajuntaments.
La candidatura és cosa de tots.
És evident. A més, cal tenir en compte que ens trobem en un moment crucial, estem en una de les darreres fases del procés. Aquesta tardor presentarem el dossier definitiu de la candidaturaPriorat-Montsant-Siurana i el pla de gestió al Consejo de Patrimonio Histórico. Esperem que el Consejo, un cop l’hagi avaluat, decideixi elevar-ho a la UNESCO aviat.
I aquí vull incidir en què, passi el que passi, ja hi hem guanyat molt. El recorregut ens ha permès reconèixer els valors del nostre territori i plantejar estratègies de gestió. Som més conscients de qui som i què és el que volem.