Impulsors i ajuntaments avancen en la definició del Pla de Gestió de la candidatura del Priorat a Patrimoni de la UNESCO
Les entitats i institucions que impulsen la candidatura del Priorat a Patrimoni de la UNESCO (Prioritat, Consell Comarcal del Priorat i Diputació de Tarragona) s’han reunit aquest dimarts amb els regidors de l’Ajuntament de Falset, una trobada que s’emmarca en la ronda de reunions programades amb els ajuntaments de la comarca. Els objectius centrals d’aquestes són posar al dia els càrrecs electes de la fase en què es troba el procés de candidatura, així com presentar el document base del Pla de Gestió, una eina indispensable per mantenir vius els valors en els quals se sustenta la candidatura.
A hores d’ara ja s’han mantingut trobades amb més de la meitat dels ajuntaments del Priorat, unes trobades que els impulsors valoren de manera “molt positiva”. El vicepresident del Consell Comarcal, Jordi Sabaté, un dels encarregats d’exposar el projecte arreu del Priorat, afirma que és molt important “incidir en què el model de territori és cosa de tots”. Per aquest motiu, destaca que “la participació activa dels ajuntaments a l’hora d’identificar els valors del seu municipi, posar sobre la taula problemàtiques en quant a gestió i mesures per corregir-les, és fonamental”.
Per la seva part, Joan Vaqué, membre de Prioritat, afegeix que “aquest tipus de trobades es faran extensibles en els propers mesos a altres sectors i col·lectius del Priorat”. Afegeix, a més, que “es tracta de fer aflorar propostes i suggeriments que ens permetin enfocar i avançar en la formulació d’un model de territori que surti des de dins, des de les persones i les entitats i institucions que vivim i treballem al Priorat”. Vaqué recorda que “treballem en un pla de gestió, i això implicar trobar la manera de gestionar el territori i els seus valors, no es limita només a trobar la manera de preservar-los”.
Les entitats i institucions impulsores esperen poder presentar durant la tardor el dossier definitiu de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana, Paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània, al Consejo de Patrimonio Histórico, dossier que s’acompanyarà del Pla de Gestió. L’objectiu és que el Consejo de Patrimonio Histórico, un cop hagi avaluat tots dos documents, dossier i pla de gestió, decideixi portar la candidatura a la UNESCO.