El Priorat demana compromís i coordinació al Govern per garantir l’efectivitat del Sistema de gestió del paisatge de la comarca
Representants de la comarca del Priorat van demanar ahir a la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, compromís per part de la Generalitat, recursos i una major coordinació entre els departaments del Govern per tirar endavant amb èxit el Sistema de gestió del paisatge cultural agrícola Priorat-Montsant-Siurana, candidat a Patrimoni mundial de la Unesco. La consellera va visitar ahir la comarca, on va mantenir una reunió de treball amb impulsors de la candidatura prioratina, entre els quals hi havia el president i el vicepresident del Consell Comarcal del Priorat i diversos membres de l’associació Prioritat.
La trobada tenia com a únic objectiu tenir un intercanvi d’impressions sobre l’estat de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana, que es troba en un moment decisiu després que l’Estat decidís presentar-la formalment a la Unesco el passat mes d’octubre. En aquest context, els representants prioratins van insistir davant la consellera en la importància d’un compromís ferm per part del Govern en el Sistema de gestió ja en marxa de la candidatura, que n’és una peça clau, ja que incorpora els mecanismes i les eines administratives que han de permetre la preservació del “Bé” que és vol protegir i que, en aquest cas, és el conjunt del territori de “Priorat-Montsant-Siurana”. De fet, el Sistema de gestió és un element central de qualsevol candidatura a Patrimoni Mundial de la Unesco, tan rellevant com la descripció exhaustiva del “Bé”.
És des d’aquesta perspectiva que els representants de la candidatura van considerar fonamental una major coordinació, tant interdepartamental com legislativa, entre les diferents conselleries del Govern amb la idea de trobar la necessària transversalitat que requereix que el Sistema de gestió consensuat sigui efectiu en el dia a dia. Sovint, el fet que les conselleries o altres institucions impulsin mesures o accions, sense la mínima coordinació, implica materialitzar actuacions que entren en conflicte amb les premisses i compromisos aprovades en el pla de gestió per totes les parts.
La consellera es va mostrar plenament receptiva a les consideracions prioratines, alhora que va mostrar confiança en la futura Llei d’Espais Agraris de Catalunya, registrada al Parlament aquest estiu com a proposició no de llei i que té com a objectiu definir, valorar i preservar els espais agraris de Catalunya. En aquest sentit, els representants prioratins van fer veure la consellera que el Priorat, arran de l’experiència acumulada amb el pla de gestió de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana, és un bon observatori territorial de cara a treure conclusions i experiències dels reptes i dificultats que presenta la preservació dels espais agraris a Catalunya, un cop definits els seus valors.